h

Enkhuizen: coalitie laat eigen College vallen

14 november 2012

Enkhuizen: coalitie laat eigen College vallen

Tijdens de raadsvergadering van 13 november j.l. hebben de coalitiepartijen D66/VVD, Nieuw Enkhuizen en CDA de steun aan hun eigen wethouders ingetrokken. Daarop hebben de drie wethouders, Boland(VVD/D66), Franx (Nieuw Enkhuizen) en Kok (CDA), hun portefeuille ter beschikking gesteld.

De coalitiepartijen voelden zich "buiten spel gezet" bij een door de oppositie ingediend amendement op de gemeentelijke begroting voor 2013.

In deze begroting zijn ingrijpende bezuinigingen opgenomen. Alle partijen waren het er over eens, dat het verhogen van de gemeentelijke belastingen zoveel mogelijk vermeden moet worden. Maar over de posten waarop dan wél bezuinigd zou moeten worden bestond een groot verschil van mening tussen de coalitiepartijen en de oppositie (waaronder de SP), die een meerderheid heeft in de raad.

Zowel door de coalitie als door de oppositie werd tijdens de raadsvergadering een amendement (wijzigingsvoorstel) op de begroting ingediend. (Zie de links onderaan)

Met de rest van de oppositie is de SP van mening, dat er in deze moeilijke tijden niet in de sociale voorzieningen gesneden mag worden, maar dat in plaats daarvan beter op andere zaken bezuinigd kan worden.
Bijvoorbeeld door dure herinrichtingsprojecten en extra onderhoud van de stad op een lager pitje te zetten, en door aan de organisatoren van evenementen een bijdrage in de kosten van verkeersmaatregelen en reiniging te vragen.

De coalitiepartijen vonden het uitbreiden van het onderhoud van de stad en enkele herinrichtingsprojecten belangrijker dan het op peil houden van de sociale voorzieningen, waaronder bijvoorbeeld ook de muziekschool.

Deze kloof bleek onoverbrugbaar. Bij het begin van de vergadering, tijdens de toelichting van haar amendement, dreigde de coalitie meteen al met het opzeggen van haar steun aan het college als de oppositie haar niet tegemoet zou komen (11:50*). Na een schorsing trok de coalitie inderdaad haar steun aan het (eigen) college in (34:10*).

De SP betreurt deze gang van zaken. In een democratie geldt het eenvoudige principe van "meeste stemmen gelden" en we vinden het, zacht uitgedrukt, een beetje flauw om, als je het niet met elkaar eens kunt worden, dit principe te dwarsbomen door te dreigen met machtsmiddelen. Zoiets als "als wij onze zin niet krijgen dan zoeken jullie het maar uit".
Het zal het vertrouwen van de Enkhuizer bevolking in de lokale politiek geen goed doen. Het valt immers moeilijk uit te leggen dat politieke partijen hun eigen wethouders naar huis sturen omdat ze moeite hebben met democratische principes.
Veelzeggend was de reactie van wethouder Boland (VVD/D66), mede namens zijn collega's, nadat zijn eigen partij de steun aan het college ingetrokken had: "Wij zijn onaangenaam verrast door deze politieke situatie maar het is de kennelijke realiteit" (38:30*).

Samen met de andere oppositiepartijen blijft de SP van mening dat er niet gesneden mag worden in sociale voorzieningen, zeker niet nu de regering van VVD en PvdA met vergaande bezuinigingsmaatregelen komt die ook de kwetsbaren in onze gemeente ongetwijfeld hard zullen treffen.
Dát blijft ons uitgangspunt, ook als we in de komende weken gaan onderhandelen over "hoe nu verder".

* Tijdsmomenten in de geluidsopname van de raadsvergadering

Beluister hier de raadsvergadering
Het amendement (wijzigingsvoorstel) van de oppositie (inclusief SP)
Het amendement van de coalitie (VVD/D66, Nieuw Enkhuizen en CDA)
Agenda en alle stukken van de raadsvergadering op 13 november

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier